HISTORIEN

OM STRYHN'S LEVERPOSTEJ

Fra cyklende sælger til moderne fødevareproduktion

Bevæbnet med en varecykel til 350 kg. leverpostej, et nyerhvervet næringsbrev som grosserer og sit handelstalent, gik Henry Stryhn i gang som selvstændig. Det var i 1941, og kunderne var københavnske slagterforretninger, som Henry Stryhn kendte fra sin tid som salgschauffør i Kødbyen. Leverpostejen blev købt samme sted, og arbejdsdagene, der ofte var på 16-17 timer, bød på godt 50 km. på cykel i al slags vejr. Det var startskuddet på den historie, der nu i generationer har gjort navnet Stryhns til indbegrebet af god leverpostej.

Inden den moderne produktion i Himmelev ved Roskilde blev grundlagt i 1956, gik en årrække bl.a. med Københavns Leverpostejfabrik på Amager, som Henry Stryhn købte sammen med sin kompagnon Martin Wienberg Hansen – og siden egen leverpostejfabrik i København.

Stryhns har stadig hovedsæde og leverpostejproduktion på den 3½ tdr. land store grund på Vestre Kirkevej i Himmelev ved Roskilde. Siden 1978 blev den daglige ledelse varetaget af Henry Stryhns mellemste datter, Elsebeth Stryhn, der efter 18 år på direktørposten trådte til som bestyrelsesformand for Stryhns AS i 1996.

Væksten var beskeden i virksomhedens første 25 år, men siden slutningen af 60’erne er det gået hastigt fremad år for år. Forbrugernes kendskab og købelyst voksede, ikke mindst efter tv-reklamernes indtog op gennem 90’erne. Og sloganet ”Vil du ha’ lidt med hjem?” blev kendt af de fleste.

I 2008 blev Stryhns AS opkøbt af den norske familiekoncern Agra og fusionerede med Graasten Salater AS. En moderne virksomhed, der holder fast i traditionerne og stadig byder på den gode kendte smag af Stryhn’s.